Zo maak je van het functioneringsgesprek een feestje

Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Kijken de medewerkers en leidinggevenden in jouw organisatie al uit naar dit moment? Of zien ze er vooral tegenop?

In de meeste organisaties is helaas dat laatste het geval. De gesprekken worden gezien als een ‘moetje’, dat alleen maar tijd kost en weinig oplevert. Hoogstens een gevoel van opluchting als het weer achter de rug is. Toch kun je deze gesprekken op een eenvoudige manier veel effectiever en vooral ook leuker maken.

Wat is tenslotte ook alweer het doel van een functioneringsgesprek? Je zou zeggen: je medewerker helpen om beter te functioneren. What’s in a name. 🙂

En wanneer functioneren medewerkers het beste? Als ze zich gewaardeerd voelen in hun bijdrage aan de organisatie en als ze de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Dit is dan ook precies waarover het functioneringsgesprek moet gaan.

Een goed gesprek wordt grotendeels bepaald door het stellen van de goede vragen. Het liefst laat je medewerkers hier vooraf alvast over nadenken.

Dit zijn de vragen die je medewerkers kunt stellen:

  1. Waar ben je het meest trots op?
  2. Waarvan heb je het meest geleerd?
  3. Wat wil je de komende periode bijdragen?
  4. Wat wil je de komende periode leren?
  5. Hoe kan ik je ondersteunen?

(Wil je nog meer vragen die je kunt gebruiken in een functioneringsgesprek? Download dan ons gratis e-book met 49 leuke en effectieve vragen voor het functioneringsgesprek.)

Als leidinggevende kun je de volgende vragen voorbereiden:

  1. Welke 3 complimenten heb ik voor de medewerker?
  2. Welke groei heb ik de medewerker zien maken?
  3. Welke ontwikkelkansen zie ik voor de medewerker?

Je zult merken dat de functioneringsgesprekken direct veel inspirerender en waardevoller worden. En nog belangrijker: dat je medewerkers met een grote smile de deur uitlopen, op en top gemotiveerd om er met volle energie tegenaan te gaan.

En als het functioneringsgesprek dan toch een feestje is, is het zonde om het maar 1 keer per jaar te doen… Dus vanaf nu: elke maand functioneringsgesprek. Dan is het elke maand feest. Veel plezier!

 

Jochem Aubel en Stefan Op de Woerd zijn de oprichters van Dialog, online software voor een verrassend simpele en effectieve gesprekscyclus. Benieuwd hoe Dialog medewerkers ondersteunt bij het leren en presteren? Bekijk dan de product tour

Volg ons op

Geschreven door

Stefan Op de Woerd

Dialog

Jochem Aubel

Dialog

Gepubliceerd op 4 juni 2018

Ontvang gratis tips voor een moderne HR-cyclus

Meer dan 2000 abonnees

We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor het versturen van de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring

Wil je nog meer inspirerende vragen die je in een functioneringsgesprek kunt gebruiken?

Download dan nu ons e-book met 49 vragen voor inspirerende functioneringsgesprekken.

Andere interessante artikelen

De 3 meest gemaakte fouten bij het vernieuwen van de HR-cyclus

HR-cyclus vernieuwen? Deze 3 fouten wil je absoluut vermijden. Veel organisaties zijn bezig met het vernieuwen van hun HR-cyclus. Dat is een logische en goede ontwikkeling, aangezien de traditionele cyclus zijn doel niet bereikt: de medewerkers maximaal...

Beoordelingen afschaffen? Tuurlijk niet!

Het is een hot topic: het beoordelingsgesprek afschaffen. Maar veel bedrijven die in deze trend voorop liepen, zijn er al van teruggekomen. Waarom eigenlijk? En wat moet je wél doen om je beoordelingscyclus effectiever te maken?

E-book De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus

Wil je jouw HR-cyclus direct effectiever maken?

 

Download nu GRATIS het E-book 'De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus'.

Wil jij de continue dialoog in jouw organisatie stimuleren?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in de continue dialoog aan de orde komen.

Wil jij meer groei en resultaat binnen jouw organisatie?

 

Download vrijblijvend onze productpresentatie en ontdek hoe je modern performance management kunt ondersteunen met Dialog.

Ben je verhinderd op 21 juni?

 

Laat hieronder je gegevens achter, dan sturen we je een e-mail zodra de datum van het volgende webinar bekend is.

Gelukt! Wanneer wij weer een webinar organiseren, sturen wij jou een e-mail met de details.

Wil jij de functioneringsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het functioneringsgesprek aan de orde komen.

Wil jij de HR-cyclus simpeler en effectiever maken?

 

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

Wil jij de gesprekscyclus simpeler en effectiever maken?

Download dan GRATIS het e-book ‘In 7 stappen naar een effectieve gesprekscyclus’. Als je deze stappen doorloopt kom je tot een cyclus die je medewerkers echt ondersteunt in het leren en presteren.

 

Wil jij de beoordelingsgesprekken leuker en effectiever maken?

 

Download GRATIS het e-book ‘49 vragen voor een effectieve continue dialoog'. Daarin helpen we je op weg met 7 bewezen effectieve vragen voor de 7 belangrijkste gespreksonderwerpen die in het beoordelingsgesprek aan de orde komen.

Pin It on Pinterest

Share This