Het GROW-model

Coachingsmodellen die medewerkers laten groeien

Het GROW-model is een bekend hulpmiddel, vaak gebruikt in trajecten voor coaching en persoonlijke ontwikkeling. GROW biedt een gestructureerde aanpak om doelen te stellen, obstakels te identificeren en actieplannen te maken. Met het GROW-model kunnen coaches en coachees (de medewerkers) samenwerken, strevend naar gewenste resultaten en persoonlijke groei.

De vier stappen van het GROW-model

Het GROW-model bestaat uit vier stappen. Elke letter staat voor een stap:

Goal (Doel)

In deze stap definieer je het gewenste doel. Maak dat zo specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) mogelijk.

Reality (Realiteit)​

Hier analyseer je de huidige situatie. Dit omvat het identificeren van sterke punten, uitdagingen en mogelijke obstakels die het bereiken van het doel kunnen belemmeren.

Options (Opties)​

Deze fase verkent verschillende strategieën en acties die mogelijk bijdragen aan het bereiken van het doel. Denk out-of-the-box gedacht en omarm creatieve oplossingen.

Way forward (Weg voorwaarts)​

Bij deze fase hoort een concreet actieplan. Dit plan bevat specifieke stappen, deadlines en verantwoordelijkheden om het doel te realiseren.​

Coaching is cruciaal!

Zeker in een uitdagende arbeidsmarkt kan je het verschil maken met goede coaching. Lees ons blog ‘Coachen is mensenwerk’. Over de ins en  outs van coaching en eigenschappen van verschillende coachingsmodellen.

Voordelen van het GROW-model

Het GROW-model biedt verschillende voordelen, waaronder:

Kanttekeningen bij GROW

Hoewel het GROW-model zeker sterke punten heeft, kan je ook kanttekeningen plaatsen bij deze coachingsmethode. Een van de belangrijkste kritiekpunten is dat het model soms als te gestructureerd voelt. Als je geen ruimte krijgt om af te wijken van de vaste structuur, beperkt dat coaches en coachees in hun creativiteit en flexibiliteit. Dat maakt het lastig om spontaan in te spelen op onverwachte wendingen of nieuwe inzichten tijdens het gesprek.
Daarbij past het commentaar dat GROW soms (te) veel nadruk legt op doelen en prestaties. Dat leidt mogelijk tot druk en stress bij de coachee. Dat helpt niet als iemand al met stressgerelateerde problemen worstelt. Daarnaast kan het GROW-model te oppervlakkig blijven wanneer complexe, diepgaande problemen spelen. GROW richt zich sterk op doelen en oplossingen, maar minder op de onderliggende oorzaken van gedragsproblemen of emotionele blokkades. Dit kan resulteren in oplossingen die slechts tijdelijk effectief zijn, omdat de kern van het probleem onopgelost blijft.

Coaching is mensenwerk

Een belangrijk punt is dat de effectiviteit van het GROW-model afhangt van de vaardigheid en ervaring van de coach. Maar dat geldt voor álle methodes voor coaching en alle coachingstrajecten. Een onervaren coach kan een model zoals GROW mechanisch toepassen,  zonder in te gaan op de échte behoeften van een coachee. Dat helpt niemand verder en kan zelfs leiden tot frustratie en een gevoel van gebrek aan ondersteuning.  Coachen blijft mensenwerk, weeg dus altijd goed de specifieke situatie af en blijf flexibel.

Coaching is cruciaal!​

Zeker in een uitdagende arbeidsmarkt kan je het verschil maken met goede coaching. Lees ons blog ‘Coachen is mensenwerk’. Over de ins en  outs van coaching en eigenschappen van verschillende coachingsmodellen.

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'