Coachen is mensenwerk

Breng de ambities van medewerkers en de organisatie samen

De arbeidsmarkt verandert snel, talent is schaars en organisaties zien dat zij voortdurend moeten innoveren. Het wordt daarom steeds belangrijker om medewerkers te begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zodat je als organisatie klaar staat voor de uitdagingen die op je afkomen. Hoe je dat doet? Coaching is cruciaal. In dit artikel leggen we uit waarom coaching zo belangrijk is en hoe dit past in je nieuwe HR-cyclus.

Coaching als basis voor de continue dialoog

Een goed coachingsgesprek haalt de potentie van medewerkers naar boven en kan daarmee de motivatie en productiviteit verbeteren. Sterker nog: coaching is een krachtige tool om de kloof tussen organisatieambities en persoonlijke doelen van medewerkers te overbruggen. Want, voelt een medewerker zich gezien en gehoord? Dan stijgt de betrokkenheid, de motivatie en uiteindelijk ook de productiviteit. Zie coaching daarom niet alleen als middel om de prestaties te verbeteren, het is ook een investering op de lange termijn. 

De arbeidsmarkt is krap en blijft dat voorlopig ook. Coaching wordt daarom steeds belangrijker om medewerkers te behouden. En dat wil je liever: talent aantrekken is kostbaar, tijdrovend en leidt ook tot verlies van kennis in je organisatie. Coaching kan helpen om medewerkers te laten groeien binnen hun rol of zelfs voor te bereiden op toekomstige verantwoordelijkheden. 

Een goed gesprek, niet zomaar gevoerd

Maar waarom is een goed gesprek nou zo lastig? Wat maakt het moeilijk om in een bepaalde setting te vragen wat iemand bezighoudt? Zit je met elkaar in de kroeg of aan de lunch, dan is er geen probleem. Dat ontstaat in een formele setting, de werksituatie, het zit dus tussen de oren. We nemen onbewust hiërarchie mee in ons gesprek. Zo maak je het jezelf moeilijk. 

En er zijn ook situaties waarin het lastig is om een eerlijk gesprek te voeren. Bijvoorbeeld wanneer een manager zich directief opstelt en verbaal veel sterker is dan de medewerker. Of een introverte medewerker tegen een extraverte leidinggevende. Als je daar geen rekening mee houdt, is het bij voorbaat kansloos. 

Een goede leidinggevende houdt rekening met het profiel van medewerkers. Dat moet je signaleren, soms even gas terugnemen. Zodat je iemand de kans geeft om gedachten te ordenen. Hier gaat het nog best vaak mis. Al zijn we in ons land al behoorlijk vrij als het gaat om klemmende hiërarchische verhoudingen. 

Wat wel beter kan, is de aandacht voor coachen. Veelgehoorde kritiek is dat managers een gebrek aan tijd hebben, dus ook te weinig tijd voor coaching. Dat voelen medewerkers. Veel organisaties vinden coaching interessant, maar het zit nog niet in hun systeem. De focus ligt vaak op presteren. Maar ontwikkeling hoort erbij. Het gaat niet alleen om prestaties, ook om het ontwikkelen van potentieel en het behouden van medewerkers.

Gestructureerde coachingsgesprekken volgens een heldere methodiek zijn hiervoor een oplossing.

Effectieve coaching voor leidinggevenden

Download ons gratis e-book over coaching. Een krachtig hulpmiddel om het beste uit mensen en teams te halen.

GROW, een structuur van coaching

Het GROW-model biedt leidinggevenden een helder kader om gesprekken op een effectieve manier te sturen. Deze gestructureerde methode staat voor: Goal (doel), Reality (realiteit), Options (opties) en Way-forward (weg vooruit).

  1. Goal (doel) – Begin het gesprek met het vaststellen van een duidelijk en specifiek doel. Dit doel moet SMART zijn – oftewel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden – zodat voor beide gesprekspartners duidelijk is waar het gesprek naartoe gaat.
  2. Reality (realiteit) – Samen analyseer je de huidige situatie. Waar staat de medewerker nu? Wat zijn de sterke punten, welke uitdagingen zien jullie? Als jullie hier constructief input voor leveren ontstaat een goed beeld van de obstakels die het doel in de weg kunnen staan. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld 360 graden feedback.
  3. Options (opties) – In deze fase van het gesprek verken je mogelijke oplossingen en strategieën. Het doel is om creatief te denken en zo veel mogelijk opties te bespreken, zodat de medewerker zelf kan kiezen welke aanpak het beste bij hem of haar past.
  4. Way forward (weg vooruit) – Tot slot stellen jullie een concreet actieplan op. Welke stappen kan de medewerker nu nemen? Wat is de eerste stap? Of kan je als leidinggevenden iets oppakken? Zorg ervoor dat de actiepunten duidelijk zijn en dat jullie ook afspraken maken over verantwoordelijkheid en deadlines.

De kracht van 360 graden feedback

In de Reality-fase van je gesprek kan je veel hebben aan 360 graden feedback om je coaching te ondersteunen. Dit proces biedt een breder perspectief op de prestaties en gedragingen van een medewerker omdat deze feedback wordt verzameld uit diverse bronnen zoals collega’s, leidinggevenden en zelfs klanten. 360 graden feedback biedt de medewerker inzicht in hoe hij of zij wordt gezien door anderen in de organisatie. Dit kan bijdragen aan zelfbewustzijn en verdere ontwikkeling. Deze veelzijdige feedback kan tijdens coachingsgesprekken worden gebruikt om de realiteit beter te begrijpen. Zo krijg je beiden een completer beeld van de sterke punten en verbeterpunten van de medewerker. 

GROW tijdens beoordelingsgesprekken

Het beoordelingsgesprek blijft belangrijk in de HR-cylus, maar is in de nieuwe HR-cyclus idealiter geen op zichzelf staande gebeurtenis. Bij voorkeur is dat gesprek ingebed in een continue dialoog met verschillende feedbackmomenten. Het GROW-model leent zich ook voor beoordelingsgesprekken om een gestructureerde evaluatie van de prestaties van medewerkers te geven en actiepunten voor de komende periode vast te stellen.  

Het belang van de continue dialoog

Coaching is effectief, maar om blijvende ontwikkeling te waarborgen, moet het geen eenmalige gebeurtenis zijn. Hier komt de continue dialoog om de hoek kijken. Door regelmatig met elkaar in gesprek te gaan en feedbackmomenten in te bouwen, zorg je ervoor dat medewerkers continu werken aan hun doelen en dat eventuele obstakels direct aangepakt worden. 

Een continue dialoog met regelmatige check-ins zorgt ervoor dat leidinggevenden en medewerkers beter afgestemd zijn. Dit verlaagt de drempel om problemen vroegtijdig te signaleren en geeft medewerkers de ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen.

Coaching om talent te behouden

Zoals hierboven genoemd, dwingt de huidige schaarste op de arbeidsmarkt organisaties om extra aandacht te besteden aan talentontwikkeling en -behoud. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat ze kunnen groeien binnen hun rol en carrièreperspectief hebben bij hun werkgever, zijn ze minder geneigd om verder te kijken. Hier speelt coaching – waarvoor het GROW-model een effectieve methode is –  een sleutelrol. Door medewerkers regelmatig te begeleiden in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, zien zij hun mogelijkheden en krijgen zij het vertrouwen dat ze de juiste stappen zetten in hun carrière. Je kan hen helpen hun ambities te verwezenlijken, waarmee je tegelijkertijd de loyaliteit aan je organisatie vergroot. Bovendien biedt het GROW-model de mogelijkheid om persoonlijke obstakels te overwinnen, dankzij de nadruk op feedback en het bespreken van opties. 

Kies je eigen model

Naast GROW bestaan er ook andere coachingsmodellen. En afhankelijk van de situatie en voorkeuren zijn alle modellen manieren om met elkaar in gesprek te gaan via een gestructureerde aanpak om tot een helder gespreksdoel te komen.

Zo is een ander voorbeeld van een methode die tot een goed gesprek kan leiden die van ‘de hand’. Daarbij staat elke vinger voor een vraag. Van de duim met positieve dingen, de wijsvinger die een richting of ambities geeft, de middelvinger staat voor iets negatiefs, de ringvinger voor zaken waar je trouw aan blijft en de pink vertelt waar je in kan groeien. 

Het gevaar van een coachingsmodel is dat het een trucje wordt. Sleutel van succes ligt in de manier waarop een leidinggevende zo’n tool inzet. Het doel is om de magie van een organisatie te koppelen aan de ambitie van de medewerker. Een effectieve dialoog brengt belangen bijeen. Een organisatie heeft een strategie, wil succesvol zijn, medewerkers zijn verantwoordelijk voor dat succes, dat is mensenwerk. Praat met elkaar over wederzijdse wensen en verwachtingen, maak afspraken, stel doelen. Dat is goed voor de medewerker én de organisatie.

Investeer in groei met GROW

Coaching is een essentieel onderdeel van het verbinden van de ambities van medewerkers met de doelen van de organisatie. Het GROW-model biedt leidinggevenden een effectieve manier om gestructureerde, doelgerichte gesprekken te voeren die medewerkers helpen zich verder te ontwikkelen. Maar coaching gaat verder dan alleen prestaties; alles draait om het ondersteunen van medewerkers in hun persoonlijke en professionele groei. Dit vraagt om een continue dialoog en aanvullende tools zoals 360 graden feedback.

In een tijd waarin talent schaars is, is coaching meer dan ooit een investering in de toekomst van je organisatie. Wil je meer weten over hoe je coaching strategisch kunt inzetten binnen jouw organisatie? 

Download dan ons e-book over coachingsmodellen en ontdek welke aanpak het beste past bij jouw medewerkers.

Dit artikel kwam in samenwerking met Louis van Woerden tot stand. Hij is managementadviseur, leiderschapstrainer en auteur van het succesvolle managementboek ‘Fluitend leidinggeven’.

Lees verder

Grow-model E-book

Breng de ambities van medewerkers en de organisatie samen

Download gratis het GROW-model E-book nu!

Ontdek ons platform

Ontdek alle functies en ervaar zelf de voordelen.

Registreer nu voor de gratis klikbare demo!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'

Ontvang de beste artikelen, e-books, tools en video’s over het vernieuwen van de HR-cyclus.

Download de gratis toolbox nu!

Toolbox 'Vernieuw je HR-cyclus'